Σκόπελος

Η Σκόπελος αποτελεί έναν κατεξοχήν καλοκαιρινό προορισμό. Τι γίνεται όμως όταν σου δίνεται η ευκαιρία να την επισκεφτείς εκτός της τουριστικής περιόδου; Το προηγούμενο παρασκευοσαββατοκύριακο, λάθος, το π/σ/κ εννοούσα, βρέθηκα στο εν λόγω νησί. Στην αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτική για το αν αξίζει να το επισκεφτείς τον Απρίλιο, αλλά σκέφτηκα πως θα μου δωθεί η ευκαιρία να αντικρίσω μία άλλη όψη του και δεν έπεσα έξω. Έχοντας επισκεφτεί τη Σκόπελο κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στο παρελθόν, θεώρησα πως θα είναι ενδιαφέρον να βιώσω τον «παλμό» ενός νησιού σε μία μη τουριστική ή «νεκρή» περίοδο, όπως συνηθίζουν να την ονομάζουν.

Αρχικά, να τονίσω πως η Σκόπελος αποτελεί το αγαπημένο μου νησί, καθώς το βρίσκω απίστευτα γραφικό ( θα μου πεις ολα τα ελληνικά νησιά έτσι είναι, μα εγώ το ξεχωρίζω.) Επίσης, οι παραλίες της είναι πεντακάθαρες και πανέμορφες, βγαλμένες από παραμύθι ή και ταινία, αν σκεφτούμε ότι εκεί γυρίστηκαν αρκετές σκηνές για την επιτυχημένη ταινία του Hollywood » Mamma Mia» και συγκεκριμένα στις παραλίες Καστάνη, Γλυστέρι, Αμάραντος, Αγνώντας και Μηλιά.

Στο πλοίο συναντούσες μόνο ντόπιους, όλων των ηλικιών και αυτό μας θύμιζε ότι θα αποτελούμε τους μοναδικούς τουρίστες στο νησί. Μετά την αποβίβασή μας, αυτό επιβεβαιώθηκε. Πράγματι, όσοι αποβιβάζονταν από το πλοιο συναντούσαν τις οικογένειες τους, αλλά δεν πτοηθήκαμε. Το νησί ήταν άδειο και τόσο ήρεμο, που και ο πιο αγχωμένος άνθρωπος δε θα μπορούσε παρά να μην αφεθεί και να γαληνέψει. Τα μαγαζιά δεν είχαν ανοίξει ακόμη, εκτός από μία καφετέρια και ένα εστιατόριο.

 

νησι

 

Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ήταν το γεγονός ότι οι ντόπιοι κάτοικοι μας κοιτούσαν ξαφνιασμένοι (ποιοι είναι πάλι αυτοί;) και μας μιλούσαν, ιδίως οι ηλικιωμένες κυρίες. Θα τις χαρακτήριζα «fbi» του νησιού, καθώς δεν τους ξέφευγε τίποτα και ήθελαν να μάθουν κάθε λεπτομέρεια για εμάς. Ήταν όμως γλυκύτατες και μας βοήθησαν να φτάσουμε στον προορισμό μας. Εν τω μεταξεί σε ρωτούσαν το όνομα αυτού που διαθέτει τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και όλοι το γνώριζαν. Λογικό αν σκεφτείς ότι όλο το νησί διαθέτει περίπου 5.000 κατοίκους, συμπεριλαμβανομένων των χωριών, όπως μας ενημέρωσαν. Μάλιστα, δεν υπάρχουν καν οδοί.Είχαν τοποθετηθεί κάποτε οδοί στο νησί, αλλά οι κάτοικοι δεν τις θεώρησαν χρήσιμες και τις ασβέστωσαν. Η μόνη οδός που κατάφερα να εντοπίσω ήταν η παρακάτω, αλλά ακόμη κ αυτή είναι καλά κρυμμένη.

 

οδος

 

Φτάνοντας στο δωμάτιο η θέα σε συνεπαίρνει και σε καλεί να ανακαλύψεις αμέσως το νησί.

 

θεαμερα     θεα βραδυ

 

Όπως ήταν φυσικό, στις παραλίες δεν υπήρχε ψυχή και αυτό τις καθιστούσε ακόμη πιο υπέροχες και γαλήνιες. Δεν αποτελεί υπερβολή το γεγονός ότι ενθουσιαστήκαμε που υπήρχαν άλλες δύο παρέες στο εστιατόριο που καθίσαμε. Σας παρουσιάζω, λοιπόν, τις παραλίες που επισκεφθήκαμε.

Υ.Γ. Μία φιλική συμβουλή, μην κάνετε το λάθος να μπείτε, αν δεν είστε χειμερινοί κολυμβητές ή ο Chuck Norris. Εντάξει υπερβάλλω, αλλά ήταν, όντως. πολύ παγωμένα τα νερά και δε σου επέτρεπαν να παραμείνεις στη θάλασσα όσο επιθυμούσες.

Πάνορμος

πανορμος

 

Μηλιά ( η παραλία που μου αρέσει περισσότερο)

μηλιά

 

Στάφυλος

σταφ

 

 

Οι αποστάσεις δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλες. Για την ευκολότερη μετακίνηση μας νοικιάσαμε αυτοκίνητο, προκειμένου να μη μας δεσμεύσουν τα ωράρια ( αν και δε νομίζω ότι υπήρχε συγκοινωνία, λόγω της εποχής.)  Η διαδρομή ήταν πολυ όμορφη και, πραγματικά, «καταπράσινη».

 

πππ

 

Μπορεί να μην υπήρχε,λοιπόν, νυχτερινή ζωή, ούτε ατελείωτοι χοροί  σε «beach bars», αλλά είχε κάτι μοναδικό, κάτι ιδανικό γι’ αυτούς που θέλουν να ξεφύγουν για λίγο από το βουητό της Θεσσαλονίκης και της κάθε μεγαλούπολης. Αν και η Σκόπελος δε διαθέτει, έτσι κι αλλιώς, την έντονη ζωή που προσφέρουν άλλα νησιά, όπως η γειτονική της Σκιάθος, η ιδέα του να την επισκεφτώ αυτή την περίοδο δε με απογοήτευσε ούτε στο ελάχιστο. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, αλλά ακόμη και να μην επιλέξετε το συγκεκριμένο νησί, μην αποκλείετε της ιδέα του να πραγματοποιήσετε διακοπές σε νησί αυτή την περίοδο. Θα με θυμηθείτε!

The official HTML5 Icon

Comments

comments