Αnnie Leibovitz, μία ιέρεια της φωτογραφίας.

 

 

annie

Η Annie Leibovitz ( Άννα Λίμποβιτς) αποτελεί, αναμφισβήτητα, μία εξέχουσα μορφή της φωτογραφίας στα 66 της χρόνια. Διαθέτει ένα πραγματικά εντυπωσιακό βιογραφικό και πλήθος σπoυδαίων συνεργασιών. Επέλεξα να σας την παρουσιάσω, καθώς μου κέντρισε το ενδιαφέρον η προσωπικότητα της, από την πρώτη στιγμή που την «ανακάλυψα» και μου αρέσει να παρακολουθώ την πορεία και τα έργα της. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1970 στις ΗΠΑ ως «staff photographer» για το διάσημο περιοδικό «Rolling Stone». Εργαζόμενη μέχρι το 1983, συνέβαλε στον καθορισμό του ύφους του περιοδικού με τις οικείες φωτογραφίες της από διάσημα πρόσωπα. Επιπλέον, ενώ εργαζόταν για το «Rolling Stone» ενημερώθηκε περισσότερο για τα άλλα περιοδικά και έμαθε πως θα μπορούσε να εργάζεται για κάποια περιοδικά και, παράλληλα, να δημιουργεί προσωπικό υλικό, κάτι το οποίο θεωρεί το πιο σημαντικό. Μάλιστα, ζήτησε προσωπικές στιγμές με τα άτομα που φωτογράφιζε, επιθυμώντας να ανοίξουν την καρδιά, την ψυχή και τη ζωή τους σε αυτή. Η επιμονή της σε αυτόν τον παράγοντα είναι αυτή που διαμορφώνει το τελικό αποτέλεσμα. Τιμητικές διακρίσεις της αποτέλεσαν οι » The Royal Photographic Society’s Centenary Medal and Honorary Fellowship (HonFRPS), ως αναγνώριση της σημαντικής της συμβολής στην τέχνη το 2009.

Εμπνευστές της αποτέλεσαν οι Robert Frank και  Henri Cartier- Bresson. H Leibovitz φωτογράφισε τους Rolling Stones στο Σαν Φρανσίσκο το 1971 και το 1972 και ύπήρξε φωτογράφος στην περιοδεία για την «οργάνωση των Rolling Stones» το ’75 στην Αμερική, ενώ η αγαπημένη της λήψη ήταν μία φωτογραφία του Mick Jagger σ’ένα ασανσέρ.

mick jagger

Επιπροσθέτως, τον Δεκέμβρη του 1980 φωτογραφίζει τον John Lennon για το «Rolling Stone» και, μάλιστα, επιθυμεί να τον τοποθετήσει μόνο του στο εξώφυλλο, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και δέχθηκε μονο με τη Υoko Ono.

111

 

Η φωτογράφος πραγματοποίησε, μάλιστα, μετά τις 7 Φεβρουαρίου έκθεση με πορτρέτα γυναικών στο Λονδίνο. Η ιδέα αυτή ανήκει στη σύντροφό της, Susan Sontag, η οποία της πρότεινε να φωτογραφίζει γυναίκες από όλο τον κόσμο, ένα project που κορυφώθηκε το 1999 με την έκδοση ενός βιβλίου.  << Η αρχική ιδέα ήταν να δείξουμε τις γυναίκες, πώς μοιάζουμε, ποιος είναι ο ρόλος μας, κάτι πραγματικά ενδιαφέρον. Η συσσώρευση όλων αυτών των φωτογραφιών ήταν μία μεγάλη έκπληξη>> επισημαίνει η ίδια η φωτογράφος. Η νέα της έκθεση ονομάζεται << Γυναίκες, νέα πορτρέτα>> και εκτός τουΛονδίνου, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, θα περιοδεύσει σε διάφορες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σιγκαπούρη και η Νέα Υόρκη.

 

sf-go-west-palm-annie-leibovitz-norton-011813-b, West Palm Beach, 1/17/2013 --  Prominent celebrity portrait photographer Annie Leibovitz  photographs photographers photographing her during a press event where she talked about the 39 photographs of hers purchase by the  Norton Museum of Art and on display there now.  Mark Randall, South Florida Sun Sentinel

Eπειδή, όμως, οι εικόνες ηχούν πιο δυνατά από τα λόγια, σας παρουσιάζω λίγες από τις εξαιρετικές φωτογραφίες ή, καλύτερα, δημιουργίες της.

1               2

 

 

3                4

 

5                8

7        9


Τέλος, η Annie επέλεξε ,μία χρονιά ,αντί να φωτογραφίζει διάσημα μοντέλα να φωτογραφίζει γυναίκες με παραπάνω κιλά, όπως για παράδειγμα την κωμικό Amy Schumer, καταρρίπτοντας τα πρότυπα σχετικά με τα αδύνατα και γυμνασμένα σώματα. Η κάθε γυναίκα πρέπει να νιώθει όμορφα με το σώμα της.

 

 

 

The official HTML5 Icon

Comments

comments